Žízeň po dalším Harry Holeovi je uhašena

června 06, 2017

Harry Hole se vrátil, ale už ne jako vyšetřovatel, nýbrž ženatý pedagog, žijící poklidným rodinným životem. To by se ale nesměl na scéně objevit sériový vrah. Harry tak musí bojovat se svou největší vášní, která předčí i jeho vášeň pro alkohol. Vášeň pro řešení zločinů se znovu ozývá a on nedokáže dál odolávat, i když toho může tolik ztratit.



Po několika letech se znovu potkáváme s Harrym Holem. Na konci předchozího dílu konečně zpečetil svůj bouřlivý vztah s Ráchel Faukeovou a oženil se. Opustil definitivně řady policie a stal se pedagogem na plný úvazek. Učí na akademii mladé policejní aspiranty, mezi které patří i Ráchelin syn Oleg. Jeho život zdánlivě nemá žádný mráček. Tuhle idylu ale záhy naruší vražda mladé ženy. Není to jen tak obyčejná vražda, vypadá to, jako kdyby jí někdo prokousl krční tepnu a vypil její krev. A bohužel to není vražda poslední. Katrin Brattová a její vyšetřovací tým bloudí v kruzích a Harry je povolán, aby vytvořil externí vyšetřovací tým, který sériového vraha pomůže dopadnout. Není to ale tak jednoduché, Harry přeci slíbil Ráchel, že s policejní prací je konec. Musí tedy dát všanc svoje manželství na úkor vyššího dobra. A aby toho nebylo málo, všechno se začne komplikovat a celý Harryho idylický život je v ohrožení. Dopadne Harry vraha? A je to opravdu ten skutečný vrah? Co Ráchel? A Oleg? Na všechny tyhle otázky dostanete postupně odpovědi na šesti stech stránkách napínavé knihy.



„Elise zajistila dveře bezpečnostním řetízkem, vyzula si v předsíni boty a jako vždy přejela rukou po fotografii, kterou měla zastrčenou z boku zrcadla a na níž byla se svou neteří Ingvild. Sama nevěděla, jaký význam ten rituál má, očividně však uspokojoval jakousi niternou lidskou potřebu, stejně jako příběhy o tom, co se s námi stane po smrti. Vešla do obývacího pokoje svého útulného dvoupokojového bytu, který měla v osobním vlastnictví, a ulehla na pohovku. Vzala do ruky telefon. Jedna esemeska z práce: zítřejší ranní schůzka se odkládá. Chlápkovi, s nímž se dnes večer sešla, neprozradila, že zastupuje oběti v případech znásilnění. A že jeho statistika, že mužům spíš hrozí, že budou zavražděni, je pravdivá jen zpola. U sexuálně motivovaných vražd je totiž čtyřikrát pravděpodobnější, že obětí bude žena. A to byl jeden z důvodů, proč po koupi bytu nechala vyměnit zámky a namontovat bezpečnostní řetízek, zcela nenorské zařízení, s nímž pokaždé bojovala, pokud ho měla upevnit a uvolnit.


Určitě bych lhala, kdybych řekla, že jsem na dalšího Nesbøho nečekala s napětím. Detektivky s Harry Holem mě prostě baví a zatím to vypadá, že ještě bavit nepřestanou. V tomto díle se nám Harry ukazuje v trochu jiném světle. Už to není ten nezodpovědný osamělý alkoholik, ale určité záblesky jeho starého já se tam přeci jen promítnou. Pátrání po vrahovi je napínavé i přesto, že téměř od začátku známe jeho identitu. Celou dobu jsem si říkala, kde chce vzít ten překvapivý závěr, když odhalení vraha to být nemůže. Ale to by nebyl Nesbø. O překvapivá rozuzlení tedy rozhodně nebude nouze. Až jsem si skoro říkala, jestli už to trochu nepřehání. Těch podezřelých postav, ke kterým nás autor okatě naváděl, tam bylo možná až moc. Celé to bylo dost zbytečně zamotané, ale aspoň se mu to na konci podařilo docela obstojně rozmotat. Další malý problém, který se k tomu váže, je nedostatek indicií pro čtenáře. Autor sice předkládá celou řadu potenciálně podezřelých osob, ale nedává nám žádné další indicie, které by umožnily vytvořit si vlastní dedukci toho, jak to tedy bylo. Skutečné pachatele a rozuzlení celého příběhu nám plynule předkládá sám a nedává čtenářům šanci cokoli uhodnout samostatně. Tenhle přístup trochu staví čtenáře do role pasivního konzumenta příběhu a neumožňuje mu aktivní zapojení do příběhu. To je u detektivky docela škoda. Stejně tak bych ho pokárala za neustálé opakování jednoho oblíbeného motivu. Téměř pokaždé zařadí do příběhu scénu, kdy u čtenáře vyvolá dojem, že některá z jeho oblíbených postav je v ohrožení života či dokonce mrtvá, ale nakonec se ukáže, že se jedná o někoho jiného. Tady si to dokonce dovolil použít tuším dvakrát. Časté opakování tohoto motivu má bohužel za následek, že už to začíná být malinko předvídatelné.

Můj celkový dojem z knížky? No je to prostě stále ten samý Nesbø. I přes ty drobné výtky to nemůžu úplně ztrhat. Pořád si drží svojí kvalitu, i když už lehce zlenivěl. Důležitým indikátorem kvality je pro mne to, za jak dlouho knížku přečtu. Nesbøho vždy zhltnu dvakrát rychleji než průměrnou knihu. I po jedenácté ve mně dokázal vyvolat napětí, příběh má spád, dobrý rytmus, nejsou tam vyloženě hluchá místa... a prostě mě bavil. Myslím si, že je to pořád nadprůměrná detektivka. No a zapřisáhlí Holeovci si to musí přečíst povinně, to je snad jasné.


 Žízeň / Jo Nesbø ; z norského originálu Tørst ... přeložila Kateřina Krištůfková. -- Vydání první. -- Zlín : Kniha Zlin, 2017. -- 597 stran



Hodnocení: 80%

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Pravidelní čtenáři