Zeměplošský manuál

března 31, 2017

Několik z vás mě požádalo, zda bych neudělala článek na téma pořadí knih u zvláště plodných autorů. Rozhodla jsem se tedy napsat takový manuál k Zeměploše. Zeměplocha je velice obsáhlá knižní fantasy série Terryho Pratchetta a myslím, že si zaslouží trochu detailněji rozebrat. Hodně lidí v mém okolí má problém s tím, kde začít. Já osobně jsem taky dlouho zjišťovala, jak Zeměplocha vlastně „funguje“.


Zdroj: Paul Kidby

Tato knižní série Terryho Pratchetta čítá celkem 41 příběhových knih, 5 povídek a ještě mnoho dalších knih, které se k Zeměploše tématicky vážou (např. 4 knihy Věda na Zeměploše apod.). Poslední (vzhledem k Pratchettovu nedávnému úmrtí bohužel zřejmě zcela poslední) 41. kniha Pastýřova koruna vyjde v českém překladu tento rok. Jejich rozdělení a vzájemná provázanost je poměrně složitá a mnohým dělá problém se v tom zorientovat. Proto se v tomto článku pokusím to vysvětlit. Pomůže mi v tom vynikající infografika zveřejněná na českém fanwebu Discworld. Infografika je převzatá ze zahraničí a přeložená do češtiny.

Zdroj: Discworld

Příběhové knihy můžete číst buď podle pořadí jejich vydání, nebo podle tématických sérií. V případě, že budete knihy číst podle pořadí jejich vydání (pořadí jednotlivých knih lze nalézt třeba na Wikipedii), nic tím nezkazíte. Souslednost jednotlivých událostí zůstane zachována a Vám nic neunikne, možná akorát budete skákat mezi příběhovými liniemi hlavních postav jednotlivých tématických sérií.

Pokud se rozhodnete číst podle tématických sérií, v orientaci Vám pomůže právě výše uvedená infografika. Jednotlivé série se vždycky většinou točí okolo jedné nebo více hlavních postav, které vystupují v každé knize dané série. Občas se ale objeví jako vedlejší postavy i v jiných sériích. První vydanou knihou o Zeměploše byla Barva kouzel, která je zároveň úvodní knihou série, ve které vystupuje Mrakoplaš a mágové. Hlavní postava Mrakoplaš je nedostudovaný mág (tedy spíše „mák“, jak má napsáno na svém klobouku), který i přesto, že pokazí, na co sáhne a kouzlit vůbec neumí, vždycky nějakým nepochopitelným způsobem zachrání situaci. Často mu sekundují ostatní mágové z Neviditelné univerzity. Celkem tuto sérii tvoří 8 knih a vážou se k ní nepřímo i dvě povídky (jedna není v českém překladu).

Další sérií jsou příběhy o čarodějkách. Hlavními postavami této série jsou tři čarodějky- Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. V knize Maškaráda Magrátino místo zaujme Anežka Nulíčková. Úvodní knihou série je Čaroprávnost, celkem tuto sérii tvoří 6 knih, ke kterým se nepřímo váže jedna povídka (Moře a malé rybky). Do série o čarodějkách by se taky dala zařadit série knih o Toničce Bolavé. Brala bych ji ale spíš jako sérii samostatnou, protože zde je hlavní postavou Tonička a čarodějky se tam objevují spíše jako postavy vedlejší. Tvoří ji celkem 5 knih, ta poslední vyjde v českém překladu tento rok. Kniha Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci je zcela samostatná, v infografice je nepřímo propojena s knihou Svobodnej národ, protože se v nich prolínají některé postavy.

Takovou okrajovou sérií je série pojednávající o prastarých civilizacích. Vzhledem k tomu, že obsahuje jen dvě knihy (Pyramidy a Malí bohové), je otázkou, zda se vůbec dá označit za sérii. K těmto dvěma knihám se nepřímo váže povídka Smrt a co přijde pak. Dále tu máme sérii kde hlavní postavou je Smrť. Smrť je vysoký kostlivec v černé kápi, který jezdí na svém kostěném koni a doprovází mrtvé na jejich poslední cestě. Vzhledem k jeho zaměstnání se objevuje jako vedlejší či epizodní postava ve všech knihách Zeměplošské série s výjimkou knih Svobodnej národ a Šňupec. V sérii o Smrťovi vystupují také jeho vnučka Zuzana, sluha Albert a Krysí Smrť (malý Smrť pro hlodavce). Série je tvořena pěti knihami a úvodní knihou je Mort.

Stejný počet knih jako série o Mrakoplašovi obsahuje série o Městské hlídce (v infografice uvedená jako Noční hlídka), tedy 8 knih. Úvodní knihou je kniha Stráže! Stráže!. Městská hlídka je ankh-morporská obdoba policejního sboru. Hlavní postavou v této sérii je velitel Městské hlídky Samuel Elánius a mezi další důležité postavy patří strážníci Městské hlídky Karotka Rudykopalsson, seržantka Angua, Fred Tračník, seržant Navážka nebo "Noby" Nóblhóch. Nepřímo se k této sérii váže povídka Divadlo krutosti, která pojednává o jednom kriminálním případu vyšetřovaném Městskou hlídkou. Byla vydána i dětská ilustrovaná kniha Kdepak je má kravička?, která je zmíněna v knize Buch!, když z ní velitel Elánius předčítá svému synovi.

Posledním tématickým okruhem je série pojednávající o industriální revoluci na Zeměploše. Knih je v ní celkem šest a úvodní knihou je kniha Pohyblivé obrázky, která pojednává o objevu kinematografie. Další knihy se zabývají rozvojem žurnalistiky, telekomunikace, nebo bankovnictví a také válečnictví. Poslední kniha se jmenuje Pod parou (v infografice není uvedena, protože vyšla nedávno) a pojednává o rozvoji železniční dopravy. Hlavní postavy v knihách této série jsou různé, v několika knihách se jako hlavní postava objevuje napravený kriminálník Vlahoš von Rosret.

Tak trochu mimo stojí 4 knihy pod souborným názvem Věda na Zeměploše. Na knihách se podílel Terry Pratchett s matematikem Ianem Stewartem a biologem Jackem Cohenem. Všechny 4 knihy jsou takovým mixem mezi Pratchettovým příběhem ze Zeměplochy a vědeckými úvahami obou zmíněných pánů.

Všechny knihy Terryho Pratchetta jsou jedinečné a každý musí mít alespoň jednu oblíbenou. Obvykle mají fanoušci Pratchetta své oblíbené série a postavy. Za sebe musím říct, že mojí úplně nejoblíbenější sérií je asi ta se Smrťem. Potom určitě čarodějky, Tonička Bolavá a taky Městská hlídka. Ale v každé sérii mám minimálně jednu oblíbenou knihu. Nejoblíbenější knihou je pro mě asi Otec prasátek. Oblíbenou postavu ze Zeměplochy si netroufám vybrat, postav je v příbězích stovky a těžko říct, která je lepší. Z mých oblíbenců bych možná vyzdvihla Smrtě, Lorda Vetinariho, Stařenku Oggovou a Smrťovu vnučku Zuzanu. 

Doufám, že tenhle malý rozbor Vám pomohl se zorientovat a třeba Vás navnadil k tomu, abyste se do Zeměplochy konečně pustili. No a kdo už fanouškem je, tak mi může do komentářů napsat, která série, kniha nebo postava je jeho nejoblíbenější.

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Pravidelní čtenáři